Primăriile din județ trebuie să facă din trei în trei luni analizele obligatorii privind sursele de apă. Singurul laborator acreditat este cel al DSP Alba

Primăriile din județul Alba trebuie să facă trimestrial analiza surselor de apă de pe teritoriul lor, pentru a determina dacă sunt potabile sau nu. Potrivit reglementărilor în vigoare începând cu data de 1 martie, singurul laborator acreditat pentru a face aceste analize este cel al Direcția de Sănătate Publică Alba. Instituția a demarat un program de recoltare a probelor de apă de la primăriile din județ care au deja contract cu DSP Alba și va încheia contracte și cu celelalte   autorități locale, în maxim două luni.

Avertisment și sancțiuni pentru cei care nu respectă legea

Potrivit legislației autoritățile locale din județul Alba trebuie să facă analiza obligatorie a surselor de apă de pe arealul lor o dată la trei luni la laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba, singurul autorizat pentru a emite buletinele de analiză care atestă dacă apa este sau nu este potabilă.

„Până la acest moment avem acoperit cam 70% din primăriile din județ. Sunt însă primării care nu au asemenea buletine de analiză pentru că nu s-au lovit până acum de această necesitate. Intenționăm să semnăm, în următoarele două luni, contracte și cu acestea. În urma analizelor se vor stabili sursele de apă potabilă și va fi anunțată populația în cazul în care apa de la o anumită sursă nu poate fi consumată. La acest moment am început controale în județ și în cazul în care legea nu va fi respectată vor fi aplicate și sancțiuni”, a spus Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba.

Laboratorul DSP Alba singurul acreditat în analiza apei

Agenții economici mari care au nevoie de avizul pentru sursele de apă trebuie să se adreseze de asemenea laboratorului Direcției de Sănătate Publică Alba.

„În urma controalelor pe care le-am efectuat la agenții economici mari am găsit buletine de analiză a apei emise de laboratoare private din județ sau din alte județe. Agenții economici trebuie să respecte și ei legea și să obțină analizele de la laboratorul DSP Alba, singurul care poate da avizul în această privință”, a mai spus Horea Timiș.

Publicat de

Fără comentarii.

Răspunde

Mesaj