Nu uita să speli fructele şi legumele, înainte să le consumi. Îndepărtarea reziduurilor de pe coaja acestora îţi protejează sănătatea

Majoritatea fructelor şi legumelor cumpărate, atât din piaţă, de la tarabe, cât şi de la aprozare sunt crescute cu ajutorul pesticidelor si fertilizatorilor chimici. Acestea se regăsesc atât în coaja fructelor, cât şi în legume. Cum multe dintre acestea se consumă zilnic, îndepărtarea reziduurilor de pe ele este vitală. Riscul produs de pesticide este doar un început, pentru că reziduurile pot duce la contaminarea cu bacterii gen E. Coli, Listeria, Salmonella. Toate acestea au efecte serioase asupra sănătăţii.

Spălarea corectă a  fructelor şi legumelor se face astfel:

– înainte să spălaţi vegetalele, spălaţi-vă întotdeauna pe mâini

– spălaţi-le înainte să le curăţaţi de coajă sau înainte să le tăiaţi (pepenele), deoarece prin intermediul cuţitului bacteriile pot ajunge de pe coajă în interior

– treceţi-le sub un jet de apă rece, preferabil frecându-le suprafaţa cu mâna sau cu un burete aspru

– folosiţi apa filtrată de la robinet pentru a împiedica metalele grele, clorul şi pesticidele din apa potabila să ajungă pe fructe şi legume

–  se poate prepara şi o soluţie, din o parte oţet şi trei parţi de apă filtrată în care să ţineţi vegetalele timp de o oră

– legumele cu suprafaţa neregulată (salata, broccoli, conopida) trebuie ţinute obligatoriu câteva minute în apa filtrată

Important este ca apa utilizată pentru spălarea fructelor şi legumelor să fie filtrată. Altfel nu facem decât să îndepărtăm nişte substanţe chimice şi să le înlocuim cu altele.

sursa: realitatea.net

Publicat de

Fără comentarii.

Răspunde

Mesaj