Intervenţiile chirurgicale minim-invazive, promovate la Secţia de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba

Şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, medicul primar Nicolae Frum, a punctat câteva aspecte ale modului în care este percepută de pacientă o intervenţie chirurgicală de specialitate. Acesta a explicat avantajele pe care le aduce chirurgia laparoscopică, care reduce semnificativ timpul recuperare medicală.

Şeful Secţiei de  Obstetrică Ginecologie, medicul primar Nicolae Frum:

„Afecţiunile aparatului genital feminin de orice natură ar fi, au întotdeauna un impact psihologic intens. Importanţa oricărei <<atingeri>> care se adresează schemei corporale genitale este trăită de bolnavă cu o acuitate crescută. Iar intervențiile chirurgicale în sfera genitală produc mai multă anxietate decât intervențiile chirurgicale ale altor sisteme și aparate.

Din punctul de vedere al pacientului, agresivitatea chirurgiei ginecologice „clasice” a dus la încetățenirea unei atitudini negative față de intervenția chirurgicală. Vechea zicală: incizie mare-chirurg mare, a căzut în umbră.

În chirurgia minim-invazivă din care face parte și chirurgia laparoscopică, chirurgul își atinge scopul terapeutic respectând la maximum integritatea țesuturilor și organelor, supunând pacientul unei intervenții chirurgicale de o durată și agresivitate cât mai mică.

Această tehnică ce înglobează o cantitate mare de inteligență și fantezie are un singur scop: binele bolnavului.

S-a produs astfel la sfârșitul anilor `80 o îndreptare mai mare spre chirurgia minim-invazivă cu consecinţe benefice în atitudinea pacienţilor în faţa bolii şi a adresabilităţii la medic.

Chirurgia laparoscopică reprezintă un mod mai fiziologic, mai blând, mai uman al tratamentului chirurgical, cu vindecare rapidă, suferinţă postoperatorie mai redusă, un mod mai economic de tratare a bolnavilor. Din punct de vedere estetic este superioară chirurgiei clasice. Cicatriciile postoperatorii sunt foarte puţin evidente.

Atitudinea pozitivă a pacientelor operate laparoscopic, cu reinserţie socioprofesională rapidă a dus la schimbări în gândirea şi metalitatea chirurgilor implementând pe Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, acest mod de abordare chirurgicală a afecţiunilor feminine cu rezultate excelente şi binefăcătoare psihic.”

sursa: spitalalba.ro

Publicat de

Fără comentarii.

Răspunde

Mesaj